Brexit and -ve interest rates

Aku bahagikan post ni kepada dua bahagian. Yang atas untuk laymen. Nak share dengan korang apa cerita yang tengah trending sekarang.

Untuk yang advanced, boleh skip dan terus ke bahagian bawah for market outlook update.

Untuk yang expert (kalau korang nak baca jugaklah), tolong tegur kalau ada yang salah. Boleh juga tolong tambah-tambah untuk mudahkan kawan-kawan kita faham.

Enjoy reading! Semoga bermanfaat.

1.      “Brexit”

In case korang tak dengar lagi, newsflow sehari dua ni banyak cerita pasal UK nak keluar dari EU. Brexit tu datang daripada “British Exit”.

Geng-geng yang duduk kat UK tengah syiok sekarang sebab Pound is being pounded. Teruk jatuh. Bukan against US dollar saja, dengan Ringgit pun.

Hujung Sept tahun lepas, 1 Pound = RM6.77. Harini, as aku tengah tulis ni, RM5.87 (that is about 13.3% diff).

Antara sebabnya, ini lah, Brexit.

Earlier, David Cameron pujuk rakyat dia supaya jangan la keluar dari EU. Dia usaha pegi menghadap EU Council, negotiate dengan diaorang untuk bagi “special status” kat UK dalam EU. Dan EU Council setuju.

Tuptup bila balik, Boris Johnson, mayor London (a very influential politician) declare dia team yang sokong UK untuk keluar dari EU. Lawan Cameron la maknanya. So keadaan jadi kelam-kabut sebab ada element of uncertainty– UK ni nak keluar ke tidak? 

Rakyat masih ada masa untuk fikir, sebab referendum will be on the 23/06.

Some were saying kalau UK keluar EU, they’ll be losing all the perks as an EU member. Hilang la advantage macam access to Euro’s market.

7 daripada 9 trading partners UK yang terbesar adalah dalam EU. So kalau UK keluar, bukan saja UK, Euro pun affected jugak. Sedangkan ‘Abang Long’ macam France, Germany, Italy pun akan kena tempias, yang kecik2 macam Ireland, Luxembourg, Malta tak payah cerita lah.

Setakat sekarang, kat situlah ceritanya. Kita tunggu next episode macamana pulak.

PS: Alah, sebenarnya benda ni pun berkait dengan politik jugak.  

2.      Negative interest rates

Hujung bulan lepas, Bank of Japan (BoJ) cut interest rates diaorang jadi negative.

Haa. Selalu kita dengar interest rates positive je kan? Sekarang benda yang paling ‘in’ adalah potong interest rates sampai jatuh negative.

Selain Jepun, tempat-tempat lain yang buat perangai macamni termasuklah Sweden, Euro, Denmark  dan Switzerland.

Apa maksud negative interest rates ni?

Macamni. Bank ada reserve yang dia park dekat central bank (macam kita, Bank Negara lah). Sekarang, central bank kenakan ‘penalty’ untuk duit idle yang diaorang parking tu. Dengan harapan, nak discourage bank-bank simpan terlalu banyak reserve. 

Objective nya, nak suruh bank-bank ni keluarkan duit tu, bagi loan kat orang ramai supaya diaorang guna duit tu. Tak kisahlah nak beli kereta ke, nak renovate dapur ke, nak bayar pelamin dengan dewan ke, apa-apa saja, asalkan ada aktiviti ekonomi yang berlaku. To spur the economy. 

Ada impact ke kat kita yang duduk hujung tanjung ni?

Masa European Central Bank (ECB) cut interest rates diaorang jadi negative haritu, actually kita dapat jugak manfaat. Ada positive money inflows ke Malaysia.

Gini. Orang sana senang nak buat loan. Murah pulak tu. Apa yang diaorang buat, diaorang akan bawak duit tu, cari tempat yang boleh bagi return yang lebih tinggi daripada lending cost tadi.

Salah satu tempatnya, Malaysia!

FYI, foreign holdings in MGS (MGS: bon kerajaan Malaysia) dah lima bulan berturut-turut naik. Bulan Sept 2015 foreign holdings dalam MGS adalah 45.6%. Bulan lepas (Jan 2016) naik jadi 47.9%.

Pendek kata, investor luar tambah pegangan diaorang dalam bond kerajaan kita (implying their confidence in our economy).

Ok, ni nak elaborate sikit lagi pasal foreign holdings ni.

Dalam foreign holdings tu, kita boleh bahagi pulak kepada beberapa jenis investors. Ada yang jenis memang beli untuk hold sampai maturity, sebab bond kita offer yield yang menarik.

Ada jugak yang beli untuk speculation/ambil kesempatan dalam market. Tengok market Msia ni offer return yang tinggi, dia datangg. Tapi bila dengar berita buruk, diaorang ni jugak la yang paling awal jual dan repatriate investment diaorang. Kita panggil ni sebagai ‘hot money’.

So, dalam percentage of foreigners yang pegang bond kita tu, 30-40% di consider sebagai sticky, yang besar kemungkinan diaorang akan hold sampai maturity. Takkan withdraw investment diaorang.

About 55-60% is real money, yang degree nya kurang sikit daripada sticky tadi, tapi still relatively sticky. Yang invest based on fundamental.

How about ‘hot money’ yang kita cakap tadi?

Analysts cakap most probably less than 10%. Sahaja.

Point yang patut kita faham daripada foreign holdings ni– sebenarnya orang luar taklah hilang keyakinan langsung pada kita. Kalau diaorang rasa Msia ni akan bankrupt, Msia ni teruk sangat, takkanlah diaorang nak letak duit diaorang berbilion-bilion tu kat sini? 

Ok?

Class dismissed.

**********************************

For advanced readers, here are some key pointers that I managed to jot down during my meeting with the harimau research team last few days.

• Market is more dovish right now. Expecting Fed to hike rate only once this year vs. Fed’s target of 4. Harimau house views: +50bps both in 2016 and 2017 respectively.

• US unemployment is coming off and wage growth is inching higher (Walmart is increasing the minimum wage)

• Oil prices is still a big factor for inflation

• China’s hard landing may not happen. As an investment driven country, they’re able to engineer a soft landing. But they really need to tackle the overcapacity issue.

• Despite the rate cuts, China GDP remains downward. Thus, the growth in credit might not hit the correct sector.  Expect PBoC to cut another 30-40bps

• Bear in mind that recession in Msia is always caused by external factor, not domestic.

• Msia 2016 GDP target: 4.3% (vs. govt official target: 4.0-4.5%)

• Not to worry too much on our fiscal deficit. Current acc and trade balance are expected to remain surplus. Msian economy is quite stable fundamentally.

• Oil price: At $30, it is less likely that the govt would call for supplementary budget. And even if oil prices drop to $25, the govt is said to still have a contingency plan.

• However, if oil prices averages at $25 in 1H16, sovereign ratings will be a concern.

• Bank Negara sounds more dovish. Expect more SRR cut, to 3.0%.

• Ringgit is less sensitive to oil prices right now. Already wound up too much. But if USDCNY moves, Ringgit is not immune.

• However, for Ringgit to hit 4.40-4.50 level, it will need a very bad news from China.


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 435 other followers